fbpx

Składniki w kosmetykach DLA

/
Składniki w kosmetykach DLA

Podstawowym składnikiem naszych kosmetyków są oczywiście świeżo przygotowywane napary ziołowe. Używamy tych ziół, które rosną najbliżej nas. Staramy się również używać takich, które rosną w stanie naturalnym i stamtąd je pozyskiwać. Napary ziołowe przygotowujemy tradycyjną, sprawdzoną metodą i stanowią one nawet 80% całości.

Nie stosujemy kupionych i gotowych ekstraktów, które dodaje się do kosmetyku nawet w ilość 2-3%(!), natomiast resztę takiego kosmetyku stanowi sama woda. Niestety, woda zawarta w kosmetyku zaraz po nałożeniu na skórę odparowuje i nie ma ona żadnych właściwości pielęgnacyjnych. My, stosując napary (80%), mamy już wysokie stężenia substancji aktywnych, a co za tym idzie – natychmiastowe efekty działania naszych kosmetyków.

Jeśli chcesz wiedzieć, dlaczego pokochałyśmy zioła, zapraszamy tutaj.

Najważniejsze jest przemyślane połączenie składników roślinnych w produktach kosmetycznych, szczególnie tak, aby wspomagały one swoje działanie, a nie wzajemnie sobie przeszkadzały. Dlatego wykorzystujemy wiedzę oraz doświadczenie wielu pokoleń, a to skutkuje tym, że same cały czas uczymy się o leczniczej mocy ziół.

A

AHA – kwasy owocowe

INCI: Lactic Acid

Substancja nawilżająca, mająca zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka. Działa keratoplastycznie (zmiękcza warstwę rogową), a w wyższych stężeniach działa keratolitycznie (złuszcza zrogowaciały naskórek), przez co odblokowuje ujścia gruczołów łojowych.

alantoina

INCI: Allantoin

Przyspiesza regenerację podrażnionych części skóry, pobudza podziały komórkowe i wzrost komórek, ma działanie kojące, łagodzące.

Alantoina wpływa na szybkie oczyszczanie ran i ułatwia szybkie oddzielanie tkanek martwiczych. Pod jej wpływem uszkodzone tkanki szybciej i łatwiej wytwarzają naskórek. Posiada właściwości keratolityczne (zdolność rozmiękczania warstwy rogowej i złuszczania).

B

Biotyna

INCI:Biotin

Inaczej nazywana Witamina H lub B7. Stymuluje produkcję keratyny. Jej niedobór powoduje łojotokowe zapalenie skóry, wypadanie i łamliwość włosów

Brzoza liść

INCI:Betula folium

W medycynie ludowej wcierano w skórę głowy na porost włosów. Napar z liści brzozy doskonale wzmacnia włosy słabe i przetłuszczające się. Nadaje im połysk, lekkość i elastyczność. Składnikami czynnymi liści są flawonoidy fenolokwasy, garbniki, sole mineralne, a także betulina oraz kwas betulinowy.

babka plesznik nasiona

INCI: Semen Psyllii

Zawiera śluzy (ok. 12%), olej tłusty (ok.5%), aukubinę, garbniki, kwas galakturonowy, skrobię, ramnozę, arabinozę, ksylozę, flawonoidy, białka, sole i in., dzięki czemu zapobiega wysychaniu skóry, dobrze nawilża, odżywia oraz ujędrnia skórę.

C

Chilli

INCI:Capsicum Frutescens Fruit

Zawarta w owocach papryczki kapsaicyna pobudza miejscowo krążenie, powoduje przekrwienie, ułatwiając tym samym dotarcie składników odżywczych do korzeni włosów. Zmikronizowane owoce, sok oraz wyciągi z owoców pieprzowca silnie podrażniają skórę i błony śluzowe, wywołując efekt miejscowego przekrwienia. „Maskę” nakłada się na skórę głowy pasmami, bez wcierania (to mogłoby skutkować podrażnieniami). Olej po upływie 30 minut wystarczy zmyć zwyczajnym szamponem. Mrowienie, odczuwalne po usunięciu mikstury, jest całkowicie naturalnym odczuciem. Używać co najmniej raz w tygodniu i uważać na to, aby preparat nie dostał się do oczu..

Chmiel

INCI:Humulus Lupulus

Typowo męska roślinka. W medycynie ludowej odwar z szyszek chmielu stosowny był do nacierania skóry głowy w postaci odwaru z szyszek (także wyrabiano maść – często na maśle) jako środka przeciw łupieżowi, łysieniu i przy wypadaniu włosów. Posiada właściwości przeciwandrogenowe, zatem warto go stosować przy łysieniu androgenowym. Działa on również przeciwłojotokowo, a to właśnie łojotok jest jedną z przyczyn wypadania włosów. Ekstrakt z tej rośliny łagodzi również podrażnienia, zaczerwienienia, łuszczenie i swędzenie. Odżywia cebulki włosów. Nadaje włosom puszystości i połysku. Najcenniejsze są szyszki chmielowe pełne lupuliny, czyli żółtego proszku. Składnikami czynnymi są: 1-3%, garbniki, żywica, mircenol, humulon, lupulon, chinony, asparagina, cholina, flawonoidy (kwercetyna) i przed wszystkim olejek eteryczny, w którym znaleziono ponad 100 składników. Szyszki chmielu maja działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i antygrzybiczne. Substancje w nim zawarte świetnie się rozprawiają z bakteriami odpowiedzialnymi m.in. za trądzik.

Cysteina

INCI:Cysteine

Niedobór tego aminokwasu zawsze będzie się objawiał w pierwszej kolejności zaburzeniami rogowacenia, kruchością włosów, łamliwością płytek paznokciowych, rozwarstwianiem się paznokci, rozdwajaniem końcówek włosa. L-cysteina stanowi jedną z substancji wchodzących w skład keratyny – podstawowego budulca włosów. Dzięki odpowiedniej ilości tego białka włosy są mocne i zdrowe. Przy jego niedoborach stają się suche, łamliwe, podatne na działanie czynników zewnętrznych (stylizacja, farbowanie, promieniowanie słoneczne). Pośrednio L-cysteina wpływa na stan włosów jako substancja, która łagodzi stany zapalne skóry głowy, umożliwia odpowiednie odżywienie cebulek włosowych, opóźnia procesy starzenia się.

czarnuszka olej

INCI: Nigella Sativa Oil

Utrzymuje skórę w dobrej formie oraz zapobiega jej przedwczesnemu starzeniu, chroniąc przed wolnymi rodnikami. Hamuje nadmierną odpowiedź immunologiczną skóry (alergie), a przede wszystkim bierze udział w tworzeniu prawidłowych, nowych komórek skóry.

Skład: naturalne źródło kwasu linolowego (ok. 58%) należącego do rodziny kwasów omega-6, kwasu oleinowego (ok. 24%) należącego do rodziny kwasów omega-9, oraz 15 aminokwasów łącznie z 8 niezbędnymi (egzogennymi) i innych aktywnych substancji takich jak witaminy i minerały.

D

Dziegieć brzozowy

Jest produktem naturalnym, pozyskanym w wyniku suchej destylacji kory brzozowej. Wykazuje silne działanie redukujące, odkażające, przeciwświądowe, miejscowo znieczulające, przeciwpasożytnicze, wysuszające, przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Złuszcza zewnętrzne warstwy naskórka, odkaża oraz usuwa świąd. Przedłuża świeżość włosów. Dziegieć to naturalny środek przeciwłupieżowy. Działa przeciw drobnoustrojom, łagodzi złuszczanie i nieprzyjemny świąd skóry. Szampon do włosów z dziegciem reguluje pracę gruczołów łojowych, chroni przed nadmiernym wydzielaniem sebum. Aktywny cynk wzmacnia proteiny włosów. Szampon przeciwłupieżowy do włosów z dziegciem poprawia stan cebulek, łagodzi wypadanie włosów, pielęgnuje i koi skórę głowy. Włosy stają się zdrowe, nawilżone, elastyczne i pełne blasku.

d-pantenol

INCI: Panthenol

Zmniejsza stan zapalny, przyspiesza gojenie i łagodzi podrażnienia, nawilża i zmiękcza naskórek.

Właściwości:
  • całkowicie nietoksyczny,
  • nie powoduje uczuleń i podrażnień,
  • łatwo wchłania się przez naskórek
  • działa aktywizująco na podziały komórek naskórka, poprawia strukturę naskórka, działa osłaniająco, stymuluje powstawanie nabłonka, działa przeciwzapalnie,

E

F

G

gliceryna

INCI: Glycerin

Hydrofilowa substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, dzięki czemu pełni rolę promotor przenikania – ułatwia w ten sposób transport innych substancji w głąb skóry.

H

I

J

jarzębina owoc

INCI: Sorbus Aucuparia

Owoce jarzębiny podnoszą nawodnienie, elastyczność i sprężystość skóry. Stanowią także źródło bioflawonoidów, czyli witaminy P, które uszczelniają i wzmacniają śródbłonki naczyń krwionośnych oraz wzmagają i przedłużają aktywność witaminy C. Idealne do pielęgnowania skóry suchej, szybko wysychającej, zmęczonej i z plamami, starzejącej się. Sorbitol zawarty w owocach podniesie nawilżenie skóry. Witaminy, cukry, aminokwasy, sole mineralne odżywią komórki skóry. Flawonoidy, kwasy (jabłkowy, cytrynowy i bursztynowy) działają antyseptycznie i zakwaszająco oraz przeciwzapalnie. Jarząb wybiela skórę, zmniejsza “worki” i cienie pod oczami..

jojoba olej

INCI: Simmondsia Chinensis Seed Oil

Lekki, nie pozostawia tłustego filmu na skórze, nie zatyka porów. Wzmacnia struktury cementu międzykomórkowego, co w efekcie zapobiega wysuszaniu skóry. Otrzymywany jest poprzez tłoczenie nasion owoców krzewu Jojoba. Olej ten, koloru złoto-żółtego, jest jak mało który olej roślinny bardzo stabilny, nie jełczeje, gdyż jest estrem długołańcuchowych kwasów tłuszczowych i jednowartościowych długołańcuchowych alkoholi.

K

Koniczyna czerwona

Uznana za fitohormon, który ma wpływ na hamowanie enzymu 5-alfa-reduktazy, a co za tym idzie hamowanie wpływu DHT. Dihydroksytestosteron wpływa na skrócenie cyklu wzrostu włosa, przez co stają się one stopniowo krótsze i delikatniejsze. Dodatkowo koniczyna ma w swoim składzie substancje przeciwutleniające, które chronią przed wolnymi rodnikami.

Kozieradka

INCI:Trigonella Foenum-Graecum Seed

Kozieradka to legendarne zioło na porost włosów, o którym na pewno słyszał każdy włosomaniak! Jest doskonałym remedium w walce z wypadaniem włosów, źródłem selenu, żelaza oraz krzemu, a także magnezu i potasu. Kozieradka jest bogata w fosfolipidy, które przyspieszają regenerację i sprawiają, że nowe komórki są mocniejsze i wytrzymalsze. Zastosowanie kozieradki pozytywnie wpływa na odżywienie włosów i ich objętość. Ogranicza też nadmierne przetłuszczanie, wypadanie włosów, redukuje świąd i łuszczenie skóry głowy, a po regularnym stosowaniu można zauważyć zwiększoną ilość nowych włosów, tzw. baby hair i przyspieszony porost.

Koper włoski owoc

INCI:Foeniculum vulgare fructus

To jedna z najstarszych roślin leczniczych. Wywar z 1 łyżki sproszkowanych nasion na szklankę wody służy do wcierania w skórę głowy jako korzystny środek na lepszy porost włosów, szczególnie łatwo przetłuszczających się, który poza tym nadaje im bardzo przyjemny zapach. Całą swoją moc zawdzięcza olejkowi eterycznemu (a w nim anetol, d-fenchon alfa-pinen, limonene, gamma-terpinen, karwakrol aldehyd anyżowy i In. tłuszczy, białek, cukrów redukujących, flawonoidom, solom mineralnym, aldehydowi anyżowemu i kwas anyżowy) Olejek i nalewka wcierane w skórę blokują działanie androgenów, co tłumaczy korzystny wpływ przedwojennych preparatów na porost i stan włosów.

kaolina

INCI: Kaolin

Działa jak bibułka, wyciągając z porów nadmiar sebum i zanieczyszczeń. Należy do glinek kosmetycznych, które mają działanie bakteriobójcze, remineralizujące, odtruwające, absorpcyjne. Właściwości glinek wynikają z ich koloidalnej struktury oraz zawartości soli mineralnych (związków krzemu, magnezu, wapnia, aluminium, fosforu, cynku, miedzi).

krwawnik

INCI: Achillea Millefolium

Łagodzi stany zapalne skóry, przyspiesza eksfoliację (złuszczanie zrogowaciałych warstw naskórka oraz odblokowywanie ujść gruczołów łojowych), działa ściągająco i sebostatycznie. Zmniejsza przebarwienia skóry. Składniki aktywne: azulen (80-150 mg), olejek eteryczny (0,2-1%), cyneol (ok. 10%), pinen, borneol i seskwiterpeny. Ponadto surowiec zawiera garbniki – ok. 3%, fitochinon, metylobetainę, kw. askorbinowy, gorzki glikoalkaloid cyjanogenny – achilleinę, sole manganu (do 5 mg), stachydrynę, flawonoidy (apigeninę, luteolinę), kwasy (mrówkowy, octowy, izowalerianowy, kapronowy, salicylowy), laktony seskwiterpenowe, śluzy, żywice, betonicynę, viburnit.

kozieradka

INCI: Trigonella Foenum Graecum

zawiera witaminę PP, H, F, B1, karoten, saponiny sterydowe, które działają wyraźnie hormonalnie i wykazują wpływ anaboliczny, niwelując stan zapalny i pobudzając ziarninowanie tkanek.

Znajdziesz w: KURACJA ŁAGODZĄCA

L

lipa kwiat

INCI: Tilia Cordata

Działa kojąco i łagodząco, poprawia transpirację i perspirację (oddychanie) skóry. Dzięki bogactwu składników aktywnych uzupełnia działanie rumianku przy jednoczesnej dbałości o suchą i zmęczoną skórę. Posiada substancję aktywną, mającą zdolność wychwytywania wolnych rodników. Składniki aktywne: W kwiatostanach znajdują się: olejek eteryczny – 0,04-0,05% (którego składnikami są: farnezol, geraniol, eugenol), glikozydoester – tylirozyd, śluzy (złożone z kw. uronowych, metylopentozy i heksozy), garbniki – 2%, kwasy, sole, witaminy, seryna, glicyna, treonina, kw. glutaminowy, ponadto pektyny, saponiny i procyjanidyny, ale przede wszystkim flawonoidy (kemferytryna, izokwercetyna).

len olej

INCI: Linum Usitatissimum (Linseed) Seed Oil

Bogaty w NNKT – doskonale nawilża, przyspiesza regenerację naskórka, skutecznie poprawia kondycję skóry. Jest bardzo dobrze tolerowany przez skórę.

lnianka olej

INCI:Camelina Sativa Oil

Posiada wyjątkowo wysoką zawartość NNKT, dochodząca nawet do 90%. Olej ten ma świetne właściwości odżywcze, a niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają w naprawie uszkodzonych komórek, dzięki temu skóra nabiera elastyczności.

Znajdziesz w: KURACJA ŁAGODZĄCA

Ł

ŁOPIAN

Sam Syreniusz stwierdził w swym Herbarzu, że łopian ”włosy piękne, złote czyni”. Reguluje wydzielanie łoju. Odżywia i wzmacnia włosy.

M

Mydlnica lekarska

INCI:Saponaria officinalis root

Stosowano już w średniowieczu do odtłuszczania wełny owczej oraz do mycia, stąd też jej łacińska nazwa sapo-mydło. Gdy potrzemy mydlnicę z wodą to wówczas pieni się ona jak mydło. Dzieję się to dzięki zawartości saponin trójterpenowych, które obniżają napięcie powierzchniowe wody i roztworów wodnych, czyli są to związki powierzchniowo czynne. Dlatego w odwarze z korzenia mydlnicy prano delikatne tkaniny z jedwabiu i wełny. Dziś stosowana jest w szamponach – nadaje włosom połysk i lekkość. Nie podrażnia, nie uczula, ale i nie pieni się.🙂

masło Shea

INCI: Butyrospermum Parkii Butter

Ma właściwości nawilżające, ogranicza utratę wody z głębszych warstw skóry (TEWL) oraz jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym. Składniki aktywne: Zawiera triglicerydy (głównie kwas oleinowy i stearynowy), wolne kwasy tłuszczowe, witaminę E i prowitaminę A. Ponadto węglowodór kariten, alkohole triterpenowe (lupeol, amaryna, basseol, parkeol) i inne sterole.

mleczko pszczele

INCI: Royal Jelly Powder

Zawiera ponad 30 aminokwasów (m. in. alaninę, glicynę, histydynę) cukry i witaminy (B1, B2, B6, B12, E, PP, kwas pantotenowy, kwas foliowy, biotynę), dzięki czemu jest doskonałym środkiem odmładzającym i odżywczym tzw. „eliksir młodości”.

kwas migdałowy

INCI: Mandelic Acid

Ma delikatne działanie złuszczające, ale przede wszystkim reguluje pH kosmetyku. Usuwa zrogowaciały, martwy naskórek, dzięki czemu przywraca skórze jędrność i delikatność. Niewielkie stężenie w produkcie może być śmiało stosowane do cer delikatnych i naczynkowych.

N

napar z ziół

INCI: Infusion of herbs

W naszych płynach do mycia użyte są m.in. zioła saponinowe, które mają doskonałe właściwości myjące. Dzięki czemu nie musiałyśmy używać chemicznych związków myjących do stworzenia płynów.

O

Orzech włoski

W (mocnym) odwarze płukać włosy przetłuszczające się, z łupieżem, wypadające, pozbawione połysku i puszystości, a także w celu ich zabarwienia (jasnym włosom mocny wywar z łupin, kory lub gałązek nadaje rudawy kolor, ciemnym jedynie taki połysk, zabarwia też siwe włosy, zwłaszcza wtedy, gdy połączymy go z wywarem z kory dębowej). Przy stanach ropnych i zapalnych oraz krwawieniach z dziąseł zaleca się płukać jamę ustną odwarem z łupin lub kory (gałązek), albo naparem z liści.

olej z ogórecznika

INCI: Borago Officinalis Oil

Naturalne źródło kwasu gamma-linolenowego (GLA), którego brak powoduje zaburzenie procesu rogowacenia naskórka. Kwas GLA jest składnikiem lipidowych struktur występujących w skórze, wywiera wpływa na transport przez błony komórkowe. Olej nie zatyka porów, przywraca zaburzoną równowagę fizjologiczną skóry, wzmacnia bariery lipidowe naskórka, chroniąc skórę przed infekcjami, a także likwiduje stany zapalne.

orzech włoski liść

INCI: Juglans Regia Leaves

Łagodzi świąd skóry. Zawiera kwercetynę, witaminę C, K, F. Dzięki właściwościom przeciwkrwotocznym i bakteriobójczym jest prawdziwym sprzymierzeńcem w pielęgnacji cienkiej, delikatnej oraz problemowej skóry.

Znajdziesz w: KURACJA ŁAGODZĄCA

P

Poziewnik

INCI:Galeopsis Tetrahit

To źródło łatwo przyswajalnej krzemionki. Najbardziej popularnym źródłem związków krzemu jest skrzyp, ale on lubi w sobie kumulować związki aluminium, więc z tego powodu my go troszkę omijamy. Związki krzemu zapewniają prawidłową regenerację tkanki łącznej właściwej oraz są niezbędne dla utrzymania właściwej struktury włosów i paznokci. Także niezbędne do syntezy i konglomeracji włókienek kolagenowych i elastylowych – wiedzą o tym nie tylko sportowcy, ale również Ci, co nie chcą się za szybko starzeć.

pięciornik gęsi

INCI: Potentilla Erecta

Obkurcza rozszerzone naczynia krwionośne i rozszerzone pory. Hamuje rozwój bakterii i grzybów chorobotwórczych. Ze względu na właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne dedykowany jest do pielęgnacji skóry wrażliwej, delikatnej, skłonnej do podrażnień i alergii.

Znajdziesz w: KURACJA ŁAGODZĄCA

R

Rozmaryn

INCI:

To jedna z powszechnie znanych przypraw, ułatwiająca trawienie i pobudzająca apetyt. Legendy o nim sięgają czasów biblijnych, a niebieski kolor kwiatów ma zawdzięczać rozmaryn ingerencji Matki Bożej, która uciekając do Egiptu, rozwiesiła na nim swój płaszcz. Surowiec zawiera: kamforę, borneol, cyneol i kamfen. Doskonale sprawdzi się także w walce z łojotokiem oraz łupieżem. Ograniczy charakterystyczne dla tych problemów swędzenie skóry głowy, ukoi ją i odświeży. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo. Reguluje wydzielanie sebum, przez co zmniejsza przetłuszczanie się włosów. Stymuluje prawidłowy wzrost włosów. Zawarte w nim związki poprawiają krążenie krwi w głowie, prowadząc w efekcie do znacznie szybszego wzrostu włosów. Po kuracji rozmarynem włosy są też zdrowsze. Ich struktura jest gładka, błyszcząca. Płukanka z rozmarynu niweluje także suchość skóry głowy, łupież i objawy swędzenia.

rumianek kwiat

INCI: Chamomilla Recutita Flower

Słynne właściwości łagodzące i regenerujące zawdzięcza składnikowi o nazwie alfa-bisabolol, dzięki temu że zawiera on również całą gamę flawonoidów i fitosteroli, ma działanie przeciwzapalne i pobudzające proces odnowy skóry. Skład Zawiera olejek eteryczny – do 1,5% (składniki: alfa-bisabolol, chamazulen, farnezen, en-in-dicykloeter, myrcen, kadynen), flawonoidy lipofilne (apigeninę, luteolinę, kwercetynę, patuletynę, izoramnetynę, chryzosplenetynę i chryzoeriol), kumarynowce (herniarynę, umbeliferon), poliacetylenowce (endoeteropoliiny), cholinę 0,3-0,6%, śluzy – do 17%(kw. galakturonowy – do 45%, ksyloza, galaktoza itd.); triakontan, fitosterole, kw. salicylowy, kw. nikotynowy, kw. walerianowy, kw. tyglinowy i in.

rokitnik olej

INCI:Hippophae Rhamnoides Oil

Zawiera bardzo duże ilości witamin A, C, E, K. Jest wspaniałym antyoksydantem – niweluje wolne rodniki, dzięki czemu opóźnia proces starzenia się skóry. Pobudza wszelkie procesy odnowy tkanek, przyspiesza gojenie ran i wyprysków powstałych na tle alergicznym.

Znajdziesz w: KURACJA ŁAGODZĄCA

S

Srebrnik – pięciornik gęsi

INCI:

Przede wszystkim zapobiega rozwojowi drożdżaków i łupieżu tłustego. Hamuje rozwój bakterii i grzybów chorobotwórczych. Zalecany do stosowania, gdy jest skóra podrażniona i swędząca. Dodatkowo wzmacnia cebulki włosowe, nadaje połysk włosom. Takie roztwory są dobre do płukania jamy ustnej przy nieprzyjemnym zapachu, zapaleniu dziąseł, paradontozie i pleśniawkach. Dodatkowo kąpiele stóp w takich roztworach likwidują obrzęki.

słonecznik olej

INCI: Helianthus Annuus Seed Oil

Wzmacnia bariery naskórkowe, doskonale zmiękcza i wygładza skórę, tworzy na powierzchni naskórka warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni skóry (jest to pośrednie działanie nawilżające). Ma działanie przeciwrodnikowe, przeciwzapalne i normalizujące. Skład Zawiera 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych (linolowy 73%, oleinowy 16%, alfa-linolenowy, oleopalmitynowy), ok 10% nasyconych kwasów tłuszczowych oraz naturalne tokoferole (witaminę E), woski, lecytynę i karoteny.

srebro koloidalne

INCI: Silver

Ma silne działanie bakteriobójcze, przez co użyłyśmy w produkcie zdecydowanie mniej związków konserwujących.

T

Tatarak zwyczajny

INCI:Acorus calamus Rhizome

To ta roślin, która wchodzi w skład wszystkich starych mieszanek ziołowych do pielęgnacji włosów. Nie tylko nadaje włosom puszystości i połysku, ale też likwiduje łojotok i łupież. Wzmacnia cebulki włosowe. Ma działanie przeciwzapalne, ściągające i bakteriobójcze. Idealny w przypadku łupieżu, łojotokowego zapalenia skóry i wypadania włosów. Dobrze łączyć z ziołami krzemionkowymi (skrzyp, przytulia, poziewnik). Swoje właściwości zawdzięcza zawartości olejku eterycznego, bogatego w alfa- i beta- azaron, który nadaje mu silny, aromatycznych zapach.

U

W

wierzba kora

INCI: Salix Alba Bark

Naturalne źródło salicylanów, które regulują proces złuszczania naskórka i ułatwiają dynamiczne wnikanie substancji aktywnych, odpowiedzialnych za utrzymanie odpowiedniego stopnia nawilżenia. Skład: glikozydy fenolowe (głównie salicynę), garbniki – do 10%, olejek eteryczny (najwięcej w liściach i gałązkach), sole, kwasy i flawonoidy. Salicyna – połączenie saligeniny z glukozą. W toku hydrolizy enzymatycznej (ferment salicynaza) alkohol salicylowy (saligenina) rozpada się do kwasu salicylowego. W korowinie i w gałązkach wierzb znajduje się około 7-10% salicyny. Z innych glikozydów fenolowych-salicylowych zawartych w surowcach wierzbowych należy wymienić: populinę, salirepozyd, cynamylosalicynę i acetylosalicylinę. Saligenina – alkohol salicylowy, czyli o-hydroksybenzylowy; rozpuszcza się w wodzie, alkoholu i eterze. Kwas salicylowy – kw. o-hydroksybenzoesowy; trudno rozpuszcza się w wodzie, łatwo rozpuszczalny w eterze i alkoholach.

witamina A

INCI: Retinyl Palmitate

Wpływ na naskórek

Reguluje proces keratynizacji naskórka. Stymulując produkcję nowych komórek, wspomaga jego regenerację. Poprawia struktury warstwy rogowej, co odbija się pozytywnie na funkcjach ochronnych skóry, zmniejsza się TEWL. W rezultacie poprawia się nawilżenie skóry i tym samym hamuje tworzenie się zmarszczek. Efektem jest wygładzenie drobnych zmarszczek i zmiękczenie skóry oraz poprawa kolorytu. Zmniejsza ryzyko powstawania zaskórników oraz zmniejsza nasilenie zmian trądzikowych, poprzez udrażnianie ujść mieszków włosowych i ułatwienie sebum. Wpływ na skórę właściwą Stymuluje pracę fibroblastów, a tym samym przyspiesza syntezę kolagenu i elastyny. Wpływ na białka podporowe przekłada się przede wszystkim na zmniejszenie głębokości zmarszczek, a także na ogólną poprawę kondycji cery dojrzałej – poprawa jędrności, mniejsze oznaki wiotczenia. Wywiera ona również znaczący wpływ na równowagę wodno-tłuszczową, dzięki czemu ogranicza szorstkość i złuszczanie skóry.

witamina C

INCI: Ascorbic Acid

Najbardziej charakterystyczną jej własnością jest zdolność do utleniania się, stąd też wraz z witaminą E stanowi ona doskonałe połączenie antyutleniaczy, które chronią skórę przed wolnymi rodnikami powodującymi starzenie skóry.

Oprócz właściwości antyoksydacyjnych witamina C wykazuje cały szereg innych korzystnych właściwości kosmetycznych:
  1. Przyspiesza proces gojenia oparzeń wywołanych działaniem promieniowania UVB,
  2. Wywiera korzystny wpływ na produkcję kolagenu, białka odpowiedzialnego m. in. za elastyczność, sprężystość i gładkość skóry,
  3. Zwiększa on również mechaniczną odporność ścian naczyń włosowatych,
  4. Dzięki delikatnemu działaniu złuszczającemu i rozjaśniającemu zmniejsza też skłonność do przebarwień i piegów.

witamina E

INCI: Tocopheryl Acetate

Wygładza, ujędrnia, natłuszcza i nawilża skórę.

Neutralizuje wolne rodniki poprzez co chronią przed utlenianiem i zniszczeniem lipidy naskórka, włókna kolagenowe i elastyczne skóry, a w konsekwencji spowalnia proces starzenia skóry. Zapobiega powstawaniu podrażnień i oparzeń słonecznych. W efekcie skutecznej ochrony przeciwrodnikowej witamina E przeciwdziała zmianom starczym i degeneracyjnym skóry oraz chroni ją przed działaniem niekorzystnych czynników środowiskowych. Stosowana miejscowo ma działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Działa odżywczo na skórę, poprawia jej ukrwienie oraz zwiększa elastyczność tkanki łącznej. Efektem działania witaminy E jest zmniejszenie TEWL (transepidermalnej utraty wody), nawilżenie, poprawa elastyczności i miękkości naskórka, a także dzięki działaniu ochronnemu, utrudnia przenikanie przez warstwę rogową substancji potencjalnie drażniących. Witamina E ze względu na swoje wielostronne działanie często określana jest mianem witaminy młodości.

witamina F

INCI: Linolenic Acid/Oleic Acid/Linoleic Acid/Palmitic Acid/Stearic Acid

Bardzo dobrze przyswajalny zespół tłuszczy odbudowujący płaszcz lipidowy naskórka i normalizujących jego fizjologiczne właściwości ochronne. Wbudowując się w struktury skóry, normalizują i poprawiają funkcjonowanie jej bariery ochronnej. Przeciwdziała to utracie wody oraz hamuje procesy starzenia powierzchniowej warstwy skóry.

Objawem niedoboru witaminy F są zaburzenia w funkcjonowaniu skóry, w wyniku których
  • traci ona jędrność,
  • wiotczeje,
  • wykazuje objawy wczesnego starzenia się.
Miejscowe zastosowanie witaminy F w znaczący sposób łagodzi jego objawy. Witamina F stosowana zewnętrznie, oprócz działania leczniczego, wykazuje również działanie ochronne. Tworząc cienki film na powierzchni skóry chroni ją bowiem przed szkodliwym oddziaływaniem czynników zewnętrznych i utratą wody. Poprawia kondycję skóry, nadając jej odpowiednią elastyczność.

Y

Z

Ż

żywokost lekarski korzeń

INCI:Symphytum Officinale Root

Pobudza regenerację tkanek, szczególnie nabłonkowej i działa przeciwzapalnie, likwiduje zaczerwienienia, łagodzi objawy trądziku różowatego. Głównym składnikiem jest alantoina.

Znajdziesz w: KURACJA ŁAGODZĄCA
Zestawy świąteczne Sklepy stacjonarnesklepy stacjonarne

Tutaj szybko znajdziesz czego szukasz!

Twój koszyk zakupowy

Brak produktów w koszyku.

Dodaj kod rabatowy (opcjonalnie)